Incassobureau: hoe een keuze maken?

Of u nu een eenmanszaak, kmo of groot bedrijf hebt, zonder cashflow zal uw onderneming geen lang leven beschoren zijn. Als uw klanten weigeren om hun facturen te betalen, rest u dan ook weinig andere keus dan een incassobureau inschakelen. Er is een ruim aanbod aan incassobureaus in België. Hoe kunt u daaruit het beste uw keuze maken?

Of u nu een eenmanszaak, kmo of groot bedrijf hebt, zonder cashflow zal uw onderneming geen lang leven beschoren zijn. Als uw klanten weigeren om hun facturen te betalen, rest u dan ook weinig andere keus dan een incassobureau in te schakelen. Er is een ruim aanbod aan incassobureau’s in België. Hoe kunt u daaruit het beste uw keuze maken?

Incassobureau inschakelen: waar te beginnen?

Het eerste wat u moet beslissen is of u in zee gaat met een lokaal incassobureau of eentje dat nationaal of zelfs internationaal georiënteerd is. Een klein incassobureau is vermoedelijk meer geschikt voor het aanmanen van klanten die lage bedragen bij u open hebben staan. Vaak kunnen zij u voor de invordering van dit soort kleine bedragen een beter tarief bieden dan de grote incassobureau’s. Bovendien hebt u bij hen een betere kans om een persoonlijke zakenrelatie op te bouwen, wat bij dit soort, vaak delicate, aangelegenheden zeker geen slechte zaak is. Anderzijds hebben kleine lokale incassobureaus vaak minder middelen ter beschikking, zodat ze bijvoorbeeld geen eigen advocaten hebben. Wanneer u grote bedragen wilt terugvorderen, zeker wanneer de schuld een internationaal karakter heeft, kiest u daarom beter voor een groter incasso bureau.

Erg belangrijk bij het vergelijken van incassobureau’s is natuurlijk hun succesratio bij het onbetaalde facturen innen, ongeacht hoe groot of klein het incassobureau ook is. Al moet u er natuurlijk ook rekening mee houden dat u meer zult betalen aan een incassobureau met een hoge succesratio. Wellicht doet u er ook goed aan om een incassobureau te kiezen dat zich voornamelijk richt op wanbetalers binnen uw sector. Als u bijvoorbeeld actief bent in de medische sector, krijgt u te maken met een welbepaald type van wanbetalers. Kies een incassobureau dat weet hoe het daarmee om moet gaan. Dat zal altijd leiden tot een hogere succesratio.

Incassobureaus belgië: waarop te letten?

Kies zeker voor een incassobureau dat is ingeschreven bij de FOD Economie. Hiertoe dient men aan een aantal voorwaarden te beantwoorden (bijv. inzake het bewijs van goed gedrag en zeden, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een derdenrekening). Dergelijke inschrijving betekent echter niet noodzakelijk dat de persoon in kwestie geen inbreuken op de wet kan plegen. Indien er inbreuken worden vastgesteld, kan deze inschrijving wel geschrapt of geschorst worden. Verder bestaan er ook beroepsverenigingen van incassobureau’s die zich houden aan een gezamenlijke deontologische code die u dus als een soort keurmerk kunt beschouwen. Een voorbeeld is de BVI, de Belgische Vereniging voor Incassobureaus.
Vraag om een gedetailleerd overzicht van het proces dat door het incassobureau zal worden gevolgd. Het is voor u zeer belangrijk om te weten hoe en wanneer uw klanten zullen worden gecontacteerd en hoe en wanneer u zult worden betaald! Vraag daarbij ook om de standaardbrieven te lezen die naar uw klanten zullen worden verstuurd. Ten slotte moet u natuurlijk ook de prijzen van de incassobureau’s in detail vergelijken. Een incassobureau haalt vaak zijn winst uit een percentage van de schuld die zij binnenhalen. Onthoud wel dat een laag percentage u niet noodzakelijk meer geld oplevert als het incassobureau er niet in slaagt om uw schulden te innen. Vergelijk daarom altijd met hun succesratio.
Op zoek naar een incassobureau? Vraag dan hier tot drie GRATIS offertes aan. Het is helemaal vrijblijvend en u krijgt een antwoord binnen de 48 uur!

Wij kunnen u helpen een dienstverlener, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen

Hebt u reeds een dienstverlner ?