Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder

Als u te maken hebt met klanten die hun facturen niet betalen, dan kan u een incassobureau of een deurwaarder aanspreken om zo wat druk op de ketel te zetten. Allebei hebben ze hetzelfde doel: er voor zorgen dat u van uw klant uw centen krijgt.

Als u te maken hebt met klanten die hun facturen niet betalen, dan kan u een incassobureau of een deurwaarder aanspreken om zo wat druk op de ketel te zetten. Allebei hebben ze hetzelfde doel: er voor zorgen dat u van uw klant uw centen krijgt.

Incassobureau of deurwaarder: de werking

Een incassobureau werkt niet op dezelfde manier als een deurwaarder. Het incassobureau werkt op vraag van de schuldeiser. Dat betekent dat het contract vanaf dan in handen is van het incassobureau. Dit bureau zal ook alle verdere communicatie op zich nemen met de klant en u doorgaans vragen om niet langer tussenbeide meer te komen.

Een deurwaarder heeft ook als doel schulden te innen. Hij werkt ook in opdracht van u, maar zijn mogelijkheden zijn ruimer dan de mogelijkheden van een incassobureau. Zo kan een deurwaarder bijvoorbeeld beslag laten leggen op goederen of zelfs op de woning van de persoon die schulden moet betalen.

Een incassobureau heeft niet de wettelijke mogelijkheid om beslag op het loon te laten leggen bijvoorbeeld. In regel zal men schulden eerst proberen opeisen met de hulp van een incassobureau. Lukt dit niet, dan is men doorgaans genoodzaakt om een deurwaarder in het geschil te betrekken.

Eigenlijk heeft een incassobureau niet meer mogelijkheden dan u zelf. De reden waarom bedrijven een incassobureau inschakelen is omdat deze meer ervaring hebben met het innen van schulden. Zij kennen beter de trucjes om wanbetalers onder druk te zetten, maar uiteindelijk zal het bij hen ook niet lukken om “beroepswanbetalers” op betere gedachten te brengen.

Reageren is het verstandigst

Meer te wetten
Als er iets is wat mensen doorgaans niet graag doen, dan is het vragen naar uw geld waar u recht op heeft. Smeken of dreigen, het haalt niet uit en het bezorgt u alleen maar slapeloze nachten. Wilt u deze klus overlaten aan een incassobureau, dan kan u via internet uw gegevens doorgeven. Men gaat dan voor u op zoek naar een geschikt incassobureau dat u zal contacteren om u een offerte aan te bieden en u te informeren over hoe zij gaan werken. Deze service is gratis en vrijblijvend.

Als u een klant aanmaant om te betalen, of het nu via een deurwaarder of via een incassobureau is, dan is het voor die klant altijd best om te reageren. Indien de klant helemaal niet reageert, dan kan er niets besproken worden. Zo zullen incassobureaus en ook deurwaarders vaak een afbetalingsplan voorstellen aan de klant. Meestal volgen zij dit afbetalingsplan ook op om te zien of de klant zich aan de afspraken houdt.

Incassobureau of deurwaarder: wie zal dat betalen?

Of u nu schulden probeert te innen via een deurwaarder of via een incassobureau, het brengt steeds kosten met zich mee. En bij kosten komt meteen de vraag wie daar voor zal opdraaien.

De kosten die een deurwaarder met zich meebrengt, liggen gedeeltelijk officieel vast. Kosten die vast zijn, zijn bijvoorbeeld de kosten voor het uitbrengen van een dagvaarding en kosten voor beslag te laten leggen. Deze kosten zijn zowat altijd ten laste van de schuldenaar.

Een incassobureau werkt met incassokosten. Dit is meestal een percentage van de schuld. Deze kosten worden doorgaans aan de schuldenaar aangerekend. Er zijn richtlijnen opgesteld waar incassobureaus zich aan moeten houden bij het opstellen van de incassokosten.

Wij kunnen u helpen een dienstverlener, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen

Hebt u reeds een dienstverlner ?